Skip to main content

Nyheter

Inför hyresförhandlingarna för 2023

Flygande pengar
Så här ser det ut i detta nu.

Fastighetsägarna Stockholm och Göteborgs hyreskrav. Deras hyreskrav offentliggjordes för en tid sedan, och ligger på 9,5 respektive 10 procents hyreshöjningar för 2023.

Hyresgästföreningen anser att dessa extremt höga krav inte kan tas på allvar, och att det inte finns täckning vad gäller ökade kostnader för kraven. Dessutom så strider detta mot trepartsöverenskommelsen, där såväl Fastighetsägarna som Hyresgästföreningen samt Sveriges Allmännytta är överens om att beräkningsgrunderna för hyresökningarna ligger bakåt i tiden, inte i nuet eller i framtiden. Fastighetsägarna har undertecknat denna överenskommelse, men frångår den redan nu i och med de extrema kraven.

I koppling till detta så är fastighetsbranschen en av de mest lönsamma branscherna som finns i Sverige.

De allmännyttiga bostadsbolagen. Har än så länge inte ställt några krav, som till exempel Sollentunahem.

Förhandlingssystemet. Är ett effektivt, stabilt och väl fungerande system för hyresbostadsmarknaden. Nu gäller det att alla parter på denna marknad värnar om detta system, samt om trepartsöverenskommelsen. I detta nu så verkar det som sagt att Fastighetsägarna väljer att frångå såväl förhandlingssystemet med förhandlade hyror, och trepartsöverenskommelsen som är ett komplement till det förstnämnda.

Detta accepterar inte Hyresgästföreningen.

Vi har med stor sannolikhet en mycket svår och tuff förhandlingsomgång framför oss.

Sollentuna. Inget bostadsbolag har ställt några hyreskrav ännu, men det lär ske inom en snar framtid. De stora bostadsbolagen i Sollentuna är Sollentunahem (allmännytta), John Mattson Fastighetsföretagen AB (privat) samt Victoriahem (privat – f d Hembla). Därutöver finns ett antal mycket små privata bostadsbolag, samt bostadsrättsföreningar som har hyresgäster. Majoriteten av dessa består av bostadsrättsföreningar som ombildat hyresrätter till bostadsrätter sedan 2007.

Hot och problem. Inflationsökningen, räntehöjningar och stigande priser på bland annat energi samt den höga risken för att vi på väg in i en lågkonjunktur, är hot för oss hyresgäster vad gäller att kunna förhandla fram rimliga hyresökningar utifrån hyresgästernas perspektiv och förutsättningar. Ett mycket rimligt antagande är att detta års förhandlingar kommer att bli de tuffaste och svåraste på årtionden. Kanske de tuffaste i historien. Likadant ser det ut på arbetsmarknaden vad gäller den snart stundande avtalsrörelsen.

Läs mer om hyresförhandlingarna på hyresgastforeningen.se: https://www.hyresgastforeningen.se/om-oss/vad-vi-gor/hyresforhandling/hyresforhandlingar2023/.

Thomas Axelsson
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .