Skip to main content

Nyheter

Hyresgästerna i Sigtuna har samma problem som hyresgästerna i Sollentuna

Sigtuna kommunhus wiki
Läs Hyresgästföreningen Sigtunas ordförande Hans Törnqvists insändare på marsta.nu angående allmännyttiga SigtunaHem.

Nedanstående insändare publicerades den 29 september på marsta.nu.

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

I pressen har vi kunnat läsa att fastighetsbolagen i Stockholm yrkar 9,5 procent. Av det kan vi dra slutsatsen att vi står inför en tuff förhandling.

För de flesta hyresgäster är det utgifterna för mat och hyra som påverkar ekonomin mest. Mat på bordet, och någonstans att bo, är det mest grundläggande i våra liv. Matkostnaden kan till viss del påverkas, till exempel genom att jaga extrapriser, men hyreshöjningar är betydligt svårare att göra något åt. Att flytta till en billigare lägenhet är lättare sagt än gjort, vi har ju som bekant en stor brist på bostäder.

I detta läge måste alla ta ansvar och se till att hålla nere nivån på hyreshöjningen. Enligt ägardirektivet är målet att SigtunaHem genomsnittligt lämnar minst 5 procent i avkastning till kommunen. Bolaget ska också sträva efter att kunna lämna aktieutdelning till kommunen. Bara avkastningen brukar ligga på 5 – 7 miljoner årligen, och tillsammans med aktieutdelningen har det blivit ca 33 miljoner till kommunen, fördelat på åren 2019-22. Det är pengar som vi tycker skulle ha stannat i bolaget. Det blir nästan 7 000 kronor per lägenhet.

Om höjningarna blir så höga som fastighetsägarna talar om, är risken stor att många tvingas flytta från sina hem. Hyresgästföreningen kommer göra allt vi kan för att det inte ska bli så. Lyckas vi inte med det kommer otryggheten öka, och det är ingen utveckling vi vill se.

Vi uppmanar politikerna ta ansvar, och avstå från avkastning och utdelning till aktieägarna. På så sätt kan kravet på hyreshöjningar hållas nere, vilket är absolut nödvändigt.

Hyresgästföreningen Sigtuna
Hans Törnqvist

Ordförande
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .