Skip to main content

Nyheter

Förhandlingarna om egensatta hyror strandade

Bostadaspolitisk upptkat jan 2018 1
Hyresgästföreningen region Stockholm har strandat förhandlingarna med Fastighetsägarna.

- Egensatta hyror ska inte tryckas in bakvägen, de har inget i skiljemannaprocessen att göra. De ska istället förhandlas för att få rätt hyra, säger Hyresgästföreningen region Stockholms förhandlingsstrateg Sanna Kolk i ett uttalande på hyresgastforeningen.se.

Den direkta orsaken till strandningen är att Fastighetsägarna inte har velat dela med sig av nödvändig information som rör förhandlingen. Då en risk för att dessa egensatta hyror (är inte förhandlade med Hyresgästföreningen) förhandlas in ”bakvägen” tillsammans med de hyror som faktiskt är förhandlade, valde Hyresgästföreningen att stranda förhandlingarna. Denna risk finns under förutsättning att förhandlingen skulle hamna hos en skiljeman.

Hyresgästföreningen region Stockholm har nu vänt sig till Hyresnämnden i denna fråga.

Egensatta hyror blir allt vanligare på hyresbostadsmarknaden. En vanlig metod är att hyresvärden höjer hyran då en hyresgäst flyttar. Den nye hyresgästen får naturligtvis inte veta detta. Ibland kompletteras detta med mindre eller större renoveringar av lägenheten. Både privata som allmännyttiga hyresvärdar gör på det här viset och i och med det ”rundar” såväl förhandlingssystemet som förhandlingsordningen.

Läs mer om detta på hyresgastforeningen.se: https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/extern-nyhet/hyresgastforeningen-region-stockholm-frantrader-forhandlingar-gallande-egensatta-hyror!tt-3641726/.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .