Nyheter

Det mörknar än mer i Sigtuna...

Bymoln wiki
Den politiska majoriteten i Sigtuna kommun säljer och säljer.

Just nu är det mest populära att ombilda Sigtunahems hyresrätter till bostadsrätter, men även att minska byggandet överhuvudtaget i kommunen – då i synnerhet hyresrätter.

De moderata lokalpolitikerna Erik Langby (ordförande för Sigtunahem) och Olov Holst (kommunstyrelseordförande) försöker tafatt att motivera sitt handlande vad gäller ombildningen av 64 hyresrätter i Pilsbo, Sigtuna, på lokaltidningssajten marsta.nu (http://www.marsta.nu/startsidan/ar-det-ideologiskt-fel-att-lyssna-pa-invanarna-marie-axelsson/).

Här är deras argument – med kommentarer:

”Vi lyssnar på invånarnas önskemål”. Jo, på dem som vill och kan köpa sin hyresrätt för en billig penning, men inte på dem som inte vill. Medborgarna vill ju också att det ska byggas mer i kommunen, men det lyssnar ju inte moderaterna på. Alltså – man lyssnar på det man vill höra.

”Undersökning efter undersökning i Sverige visar att de flesta vill kunna äga sin bostad”. Det är sant, men det motiverar ju inte att Sigtunahem ska göra en dålig affär på medborgarnas bekostnad. Se nedan.

”Vanliga människor ges större makt över sitt boende”. Knappast, men om nu Langby och Holst tycker att det är så viktigt att vanliga människor får makt över sitt boende, så utveckla då boinflytandet för Sigtunahems hyresgäster. Exempelvis enligt ”Gårdstensmodellen” i Göteborg. Bara att sätta igång!

”..över tid också får lägre boendekostnader”. Det är ingenting givet alls. Är det tänkt att kommunen ska gå in och garantera det för de som köper?

”För kommunens bostadsbolag AB Sigtunahem var det samtidigt en bra affär, som stärker ekonomin och därmed underlättar för bolaget att bygga de nya bostäder…”.

Inte alls. Alla ombildningar visar att man säljer till kraftigt underpris – vanligen mellan 20 och 40 procent under marknadspris. Kan man knappast kalla en bra affär. Vidare så minskar ju bostadsbolagets intjänandeförmåga och de pengar som en ombildning drar in används väldigt, väldigt sällan till att bygga nya hyresrätter. I fallet Sigtuna så har man ju dessutom bestämt att man inte ska bygga hyresrätter nästan alls, så vad ska pengarna då användas till?

Det är så uppenbart att den politiska majoriteten i Sigtuna kopierar Sollentunas dito. Sorgligt men sant.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier