Skip to main content

Thomas Axelssons krönika september 2022

Tio dagar kvar till valet!

Ödesval eller inte – den 11 september detta år har vi val till kommun, region och riksdag. Valresultatet kommer att bli avgörande för hur bostadsbristen kommer att tacklas och även för villkoren i övrigt för landets 3 miljoner hyresgäster – hyror, inflytande, upprustningar och så vidare.

I Sollentuna är valet enkelt med bostadspolitiska glasögon. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet står för en bostadspolitik som går ut på att sälja ut hela Sollentunahem och att bara bygga ägda bostäder. Utöver det så har man i många år nu tömt Sollentunahem på pengar. Bara en sak i den högen är den absurda värdeöverföringen från Sollentunahem till andra kommunala bolag om 3 750 000 000 kronor (tre miljarder sjuhundrafemtio miljoner kronor).

Utöver det så har den borgerliga majoriteten inte ens börjat fundera på hur och var de utlovade 1 500 nya hyresrätterna ska byggas. Finns inte ens på ritning.

Hyresgästföreningen Sollentunas valkrav är följande:

- Stoppa alla utförsäljningar och ombildningar av Sollentunahems hyresrätter

- Slopa de kommunala vinstkraven på Sollentunahem

- Ökat hyresgästinflytande i Sollentunahem

- Sänk hyrorna för Sollentunahems hyresgäster

- Bilda en kommunal bostadsförmedling i Sollentuna

- Använd kommunens markpolitik för att bygga billigare hyresrätter

- Långsiktigt hållbart underhåll av Sollentunahems fastigheter

- Sätt sociala mål för Sollentunahem.

 

Läs mer om Hyresgästföreningen Sollentunas valmanifest: https://www.hgfsollentuna.se/nyheter/hyresgastforeningen-sollentunas-valmanifest.

Med mycket få undantag står oppositionspartierna i Sollentuna bakom dessa krav – alltså Sollentunapartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Rösta på dem den 11 september!
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .