Skip to main content

Nyheter

Vad händer med Sollentunahem?

Bild 001
I drygt 20 år har det kommunala bolaget Sollentunahem varit en het potatis i den lokala politiken.

Att den moderatledda majoriteten i Sollentuna kommun vill sälja ut Sollentunahem är ingen nyhet. Den processen har aktivt pågått i över 20 år. Frågan sattes på sin spets då nämnda majoritet för lite drygt 20 år sedan gick till val på att sälja ut Sollentunahem. På grund av det höll man med en hårsmån på att förlora makten, men lyckades behålla den med hjälp av ett mandat från Centerpartiet.

Då lade man locket på i den frågan i några år.

Sedan hittade man ett nytt sätt – ombildning till bostadsrätter!

I mars 2006 gick man ut med detta via det dåvarande Folkpartiet (numera Liberalerna). Stort kaos utbröt då varken Sollentunahem eller politiken kunde hantera detta på något slags vettigt sätt. Det slutade i alla fall med – många år senare – att nästan 2 000 av Sollentunahems hyresrätter numera är bostadsrätter. Mest brutalt är det i Helenelunds centrum. Där fanns hundratals hyresrätter. Idag finns det inte en endaste en. Allt är ombildat till bostadsrätter. Och det till ständigt lågpris. Ägarna – det vill säga vi medborgare – fick väldigt dåligt betalt.

2011 började man med annat. Då sålde man drygt 450 av Sollentunahems hyresrätter på norra Malmvägen till Wallenstam. Som i sin tur 2016 sålde till det som idag är Victoriahem. Och vad blev det av det? Ja, man kan säga så här – du hittar inte en enda nöjd hyresgäst i det kvarteret inte. Inga rimliga hyror heller.

Naturligtvis slutar det inte där. Efter fissionen (bolagsdelningen) av Sollentunahem 2017 så tar utförsäljningarna fart. Kommunen säljer nästan 1 000 hyresrätter i Rotsunda, Rotebro, Häggvik, Skälby och på Malmvägen till John Mattson Fastighetsföretagen AB. Inte en krona av intäkterna hamnar hos Sollentunahem.

Ovanpå det så har man hittat på nya sätt för att tömma Sollentunahem på pengar.

Vårdboenden. Våren 2022 gick Moderaterna ut med att Sollentunahem skulle köpa två före detta vårdboenden i Häggvik och Helenelund och bygga om dessa till hyresrätter. Till vilket pris? Tidigare ägde Sollentunahem dessa fastigheter.

Lokalhyror. Nu i februari flyttar Sollentunahem sitt kontor från Malmvägen 10 (där man ironiskt nog varit hyresgäst hos John Mattson Fastighetsföretagen AB i flera år) till det nyrenoverade kommunhuset på Turebergs torg. Kommunhuset ägdes av Sollentunahem före fissionen, men ägs idag av ett annat kommunalt bolag. Vilken hyra får man betala och vart tar de pengarna vägen?

Ett bra mått på hur dåligt Sollentunahem mår är årsredovisningarna. Den för 2021 är rena skräckläsningen. Där framgår det att det sammanlagda resultatet (vinsten) endast är 8,9 miljoner kronor. Året innan låg det sammanlagda resultatet på över 35 miljoner kronor!

Bolagsstyrelsen föreslog en utdelning till ägaren Sollentuna kommun om 8,4 miljoner kronor. Och så blev det också. Kvar i Sollentunahems kassa blev futtiga 500 000 kronor. Det kommer man inte långt med som bostadsbolag. Täcker möjligtvis portokostnaderna.

Man bävar inför årsredovisningen för 2022!

Ett annat mått är det som inte blir. Upprustningen av Klasro skulle ha startat för tre år sedan. Det händer ingenting. Sollentunahem skulle börjat bygga ett hyreshus i korsningen Skyttevägen-Ribbings väg i Edsberg för ett och ett halvt år sedan. Det händer ingenting. Sollentunahem skulle ha rustat upp och byggt om det före detta äldreboendet på Ribbingsväg 91 med start för tre år sedan. Det händer ingenting.

Listan kan göras längre.

Och vad beror detta på? Mycket enkelt – majoriteten i kommunen har tömt Sollentunahems kassa.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .