Skip to main content

Nyheter

Vad är colivin?

Frågetecken freepik
Eller rättare sagt – är det egentligen någon alls som riktigt vet?

I grunden beskrivs colivin som ett affärskoncept där ägaren till en hyresfastighet hyr ut den till ett annat bolags som i sin tur hyr ut det till privatpersoner. En slags bulvanuthyrning alltså.

Hyresgästen hyr ett rum i oftast en större lägenhet, och har tillsammans med de andra boende tillgång till kök, badrum, vardagsrum, tvättstuga och så vidare. Och eftersom det uthyrande bolaget vill göra vinst så blir hyrorna ofta väldigt höga.

Ett exempel från Stockholm: en person hyrde ett rum om 7 kvadratmeter via ett colivinkoncept och betalade 7 000 kronor i månaden i hyra.

Hyresgästföreningen och andra har reagerat på dessa höga hyror, och en del fall har också varit uppe i Hyresnämnden. Trots det så är det ännu väldigt oklart vad som riktigt gäller.

En del har liknat colivin med hotellboende, andra med studentboenden.

Något som ytterligare komplicerar det hela är att i konceptet så ingår det oftast andra ”tjänster”, till exempel tillgång till bilar, cyklar, städning, tvättning och annan service för de boende som de får betala för. Där är frågan om dessa tjänster (inte själva hyran) inte är momspliktiga. Även detta är ytterst oklart.

Framtiden får utvisa vad som ska gälla.

Man kan i alla fall konstatera att en affärsmodell som colivin bara finns till då Sverige lider av en skriande bostadsbrist. Försvinner bostadsbristen, så försvinner också efterfrågan av colivinmodellen.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .