Nyheter

Unik rapport om boende, byggande och om hur människor påverkas av bostadsbristen

Marie Linder HGF
Nu släpps hela rapporten ”Hyresgästerna 2022”.

- Jag är väldigt stolt över den rapport vi tagit fram, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Delrapporter inom ”Hyresgästerna 2022”:

Partierna kan vinna röster genom att satsa på bostadsfrågan. Bland hyresgästerna finns ett lågt förtroende till att politiken kan lösa bostadsbristen. Men däremot visar denna rapport att alla partier har mycket att vinna på att satsa på bostadspolitiken. Se hur mycket varje parti har att vinna, och vilka frågor partierna ska respektive inte ska driva.

Så här vill svenskarna bo. Drömmer alla svenskar om att bo i ett rött hus med vita knutar i en vacker skogsdunge? Tidigare undersökningar har visat att just villan är många svenskars drömboende. I den här delrapporten går vi lite djupare och ställer folks boendepreferenser mot varandra. Bilden av villaidyllen får sig en törn och en del myter krossas.

Trygghet – otrygghet. Hyresgästerna är mer otrygga i sina områden. Belysning, sociala insatser och ökad närvaro av väktare och polis är åtgärderna som de otrygga helst av allt vill se. Rapporten visar också att hyresgäster, men även den som bor i bostadsrätt, upplever höga boendekostnader som en stor otrygghetsfaktor i sitt dagliga liv. I den här delrapporten går vi på djupet med hur boende- och livssituation sitter ihop med trygghetsfrågan.

Bygg. Men inte där jag bor! Bostadsbristen begränsar människors liv. I den här rapporten träder en tydlig bild fram. Nästan alla ser bostadsbristen som ett problem och vill att den ska byggas bort, men få vill att det byggs där de bor. Vi går även in på hur bostadsbristen faktiskt begränsar människor i deras livsval. Skaffa familj, flytta och börja plugga är beslut som bostadsbristen fäller krokben på en stor del av befolkningen.

Befolkningens bästa bostadspolitik. Svenska folket är emot marknadshyror och för investeringsstödet. I denna delrapport lät vi de svarande ta ställning till olika påståenden kopplade till Hyresgästföreningens bostadspolitiska agenda, exempelvis investeringsstödet och krav på kommunerna att planera, men också frågor om marknadshyror och vilken roll allmännyttan ska spela. Vår undersökning visar att en bred majoritet tycker att investeringsstödet för nybyggnation borde återinföras. Undersökningen visar också att stödet för marknadshyror är mycket lågt.

Ekonomi – grupper hamnar i kläm när bostadskostnader höjs. Kvinnor är mest utsatta när boendekostnader höjs. Nästan var tredje hyreshushåll har idag ohållbara boendekostnader. Om räntorna eller hyrorna höjs något, riskerar gruppen med ohållbara boendekostnader att fördubblas till att omfatta vart fjärde svenskt hushåll. Bland hyresgäster och kvinnor anger cirka 30 procent att de inte skulle ha råd att bo kvar vid en separation visar vår nya rapport.

Läs mer om ”Hyresgästerna 2022”: https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/extern-nyhet/hyresgastforeningen-slapper-unik-rapport-om-boende-byggande-och-hur-manniskor-paverkas-av-bostadsbristen!$4254908/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier