Skip to main content

Nyheter

Timbro: "DDR-husen i våra förorter måste rivas"

Albyberget2
I en debattartikel i Expressen ondgör sig tankesmedjan Timbro över miljonprogrammets hus.

Carl Albinsson, programansvarig på tankesmedjan Timbro, har publicerat en debattartikel i Expressen (artikeln kan du läsa här: https://www.expressen.se/debatt/ddr-husen-i-vara—fororter-maste-rivas/). I artikeln förespråkar Albinsson ett ”ghettopaket” enligt dansk modell.

I radikalitetens namn så föreslår Albinsson att en del så kallade miljonprogramshusen i våra förorter ska rivas och ska ersättas med ägda bostäder. Detta för att få bukt med kriminaliteten. Att just miljonprogramsområdena och dess hus i sig skulle vara grund för kriminalitet ger Albinsson inga belägg för.

Han menar bland annat att just dessa bostadsområden ofta är ogästvänliga och förfallna. Detta är ju en fråga för fastighetsägarna i form av ansvar, inte en ansvarsfråga för de som bor där. Albinsson visar inte heller här att detta faktum skulle vara en grund för kriminalitet. Talar heller inte om att det är långt ifrån alla miljonprogramsområden som är misskötta och förfallna.

Albinsson vill vidare att samhället ska genomföra en ”screening” i ovan nämnda bostadsområden vad gäller ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Varför just där och inte i andra bostadsområden lämnas det ingen förklaring till.

Sist men inte minst vill Albinsson att kommunerna ska få rätt att anställa lokala poliser för att patrullera i miljonprogramsområdena. Han ger ingen direkt förklaring till detta, men utesluter tydligt områden med ägda boenden. Mellan raderna kan man läsa att i ägda boenden så finns det inga kriminella. En tanke som det inte finns något som helst belägg för.

Carl Albinsson kopplar också hans syn på ”miljonprogramsproblemet” via kriminalitet till invandring, och menar att Tidöpartierna har gjort för lite, men är på rätt väg (det vill säga enligt Albinssons syn på världen och åsikter). Vid närmare granskning står det inte att finna att Tidöpartierna ens är nära Albinssons åsikter.

Sist men inte minst så nämner Albinsson inte ett ord om hur dessa rivningstankar skulle påverka den akuta bostadsbrist och det rekordlåga bostadsbyggande vi redan har i landet.

Fotnot

Miljonprogrammet var ett politiskt projekt som genomfördes under åren 1964 och 1974, då drygt en miljon nya bostäder byggdes och i och med detta så försvann bostadsbristen då.

Uttrycket ”DDR-husen” syftar på det forna Sovjetstyrda Östtyskland och dess samhällsform.

 

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .