Skip to main content

Nyheter

Svensk ombildningsfinans i konkurs

Malmvägen Wiki
Bolagets affärsmetoder vid ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter har länge ifrågasatts.

Själva affärsidén var att tillsammans med hyresgäster ombilda och köpa hyreslägenheter.

Svensk ombildningsfinans var inblandad i den kaosartade ombildningen på Malmvägen 14-16, där flera rättegångar hållits mot den tidigare ordföranden i föreningen. Här köpte bolaget en lägenhet på exekutiv aktion för 2,9 miljoner kronor.

Lägenheten började man att bygga om, men det visade sig att bolaget inte kunde bli medlem i bostadsrättsföreningen då man inte godkände juridiska personer.

Bostadsrättsföreningen och bolaget kom inte överens om detta, men till slut köpte bostadsrättsföreningen lägenheten för knappt 2,9 miljoner kronor. Under tiden – enligt bostadsrättsföreningen – hyrde bolaget ut lägenheten svart.

Bägge parter stämde varandra angående detta, och hösten 2023 kom domen. Rätten slog fast att bolaget inte hade rätt till lägenheten och att bolaget skulle betala föreningens rättegångskostnader om 591 000 kronor.

Under samma höst kom så konkursen.

Svensk ombildningsfinans tidigare vd Mattias Anderberg förklarar konkursen med dels domen under hösten 20023, och dels att från 2022 har flera ombildningar i Stockholmsområdet stoppats eller lagts på is. Vidare också med inflationen, ökade räntor och att bankernas kreditgivning blivit mer restriktiv.

Över lag har antalet ombildningar av hyresrätter i landet minskat drastiskt under de senaste åren, bland annat av ovan angivna skäl. Men det finns också politiska skäl. Efter maktskiftet i Stockholms stad 2022 stoppade den nya majoriteten alla ombildningar. I Sollentuna har majoriteten fortfarande kvar ombildningar som politiskt mål, men ingenting har gjorts på flera år.

Läs mer om ombildningen på Malmvägen i Hem & Hyra: https://www.hemhyra.se/nyheter/hovratten-slar-fast-dom-ledamot-maste-betala-nara-10-miljoner-efter-ombildningssvindel/.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .