Släng utredningen i soptunnan!
Inom kort presenteras utredningen om marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. En utredning som verkar har börjat leva sitt eget liv.
Utredningen har sitt ursprung i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. I detta avtal stipuleras att marknadshyra ska införas för nyproducerade hyresrätter. En utredning tillsattes och nu inom kort ska den presenteras. Sedan ska beslut i riksdagen fattas och så är det tänkt att de nya reglerna ska gälla från den 1 januari 2022.
Men det har inte stoppat där.
Utredaren har lagt till något som gör stor skillnad – fastighetsägaren ska inte bara få sätta vilken hyra som helst helt ensidigt, utan också få höja den ju mer eftertraktat ett bostadsområde blir.
Än värre alltså.
Om vi tar det från början så är detta med marknadshyror för nyproducerade hyresrätter mycket av ett spel för gallerierna. Det finns nämligen ett sådant system sedan länge men med ett annat namn – presumtionshyror.
Presumtionshyror innebär i praktiken att fastighetsägaren själv bestämmer hyresnivån, och de fastigheter som berörs undantas från hyresförhandlingarna (som bygger på bruksvärdesprincipen och inte byggkostnader) i tio år. Sedan fasas fastigheterna in i förhandlingssystemet. Och då med höga hyror.
Risken med marknadshyror är således inte höga hyror i nyproducerade hyresrätter, för där är det redan väldigt höga hyror, utan att det också ska tillämpas på resten av hyresbeståndet i Sverige. Och det verkar redan ha börjat att dra åt det hållet.
Hamnar vi där så drabbar det direkt 3 miljoner hyresgäster.
Sedan länge har framför allt borgerliga politiker och fastighetsägare propagerat för marknadshyror – och då menar de i hela beståndet. De brukar svälja den där detaljen med att det bara är tänkt att gälla nyproducerat. Men nu har utredaren lagt till att fastighetsägaren ska få höja hyran om bostadsområdet blir mer eftertraktat. Se där – ett steg till för att införa marknadshyror för alla hyresrätter och ett system där man inte förhandlar om hyrorna. Ett system där fastighetsägaren bestämmer helt själv. En tillbakagång på ungefär hundra år kan man säga.
Det är hög tid att regeringspartierna sätter ner foten nu. Det står inte i januariavtalet att förhandlingssystemet på hyresbostadsmarknaden ska slås ut och avskaffas. Det står heller inte att fastighetsägarstyrt popularitetsindex ska användas vid hyressättningen.- Skapad
- Senast uppdaterad .