Skip to main content

Nyheter

Parterna: Fem skatteförslag för fler hyresrätter

Hyreshus Wiki
Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna lanserar fem skatteförslag som ska öka byggandet av hyresrätter.

Så här säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder, Sveriges Allmännyttas vd Anders Nordstrand och Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig i ett gemensamt uttalande om sina förslag:

- Vi måste ha ett regelverk som stimulerar produktion av bostäder i alla former och som underlättar återanvändning och omvandling istället för att enbart bygga nytt. Vi föreslår därför några mindre, men viktiga, förändringar i skatteregelverket som kan stimulera en hållbar bostadsproduktion och förbättra hyresrättens ställning.

Förenkla momsreglerna

Momsreglerna på fastighetsområdet tillhör de mest komplexa i momssystemet. Begränsad skattskyldighet för moms och hinder i avdragsrätten för moms på byggkostnader skapar dåliga incitament för att kunna använda fastigheter mer effektivt. Utvidga skattskyldigheten vid lokalhyra. På sikt bör också låg moms på bostadshyra införas.

Lätta på begränsningarna för skatteavdrag

Begräsningarna att får dra av ränta på lån för att exempelvis finansiera byggande är ett hinder för utvecklingen av nya bostäder. Reglerna kan göras betydligt generösare.

Slopa fastighetsavgiften för hyreshus

Fastighetsägare som hyr ut bostäder dubbelbeskattas genom att de i sin näringsverksamhet betalar inkomstskatt på överskottet och samtidigt måste betala kommunal fastighetsavgift. Ett slopande av fastighetsavgiften för hyresrätter skulle förbättra hyresrättens skattemässiga ställning.

Öka avsättningsmöjligheter och avdragsrätt för reparationer

Ett viktigt sätt att underlätta eget sparande i företaget för att med egna medel kunna göra omfattande reparationer och hållbarhetsinvesteringar är generösare skattemässiga avsättningsmöjligheter i periodiseringsfonder. Att få göra direktavdrag för kostnader, istället för årliga värdeminskningsavdrag för omvandling av lokaler till bostäder, skulle ge utvecklingen av nya bostäder en viktig skjuts.

Inför samma stämpelskatt för alla

Stämpelskatten för juridiska personer är 4,25 procent. För fysiska personer, bostadsrättsföreningar och kommuner är stämpelskatten endast 1,5 procent. Den högre stämpelskatten för juridiska personer är orättvis och missgynnar hyresrätten.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .