Skip to main content

Nyheter

Massvräkningar i Hässelby och Sollentuna

Hemlöshet wiki
Idag den 30 september vräktes över 100 hyresgäster från Svenska Nyttobostäders hyresfastigheter i Hässelby och Sollentuna.

I Sollentuna finns dessa i det före detta industriområdet Södra Häggvik, precis intill The Factory, som i några år har huserat Sollentuna kommuns administration då Turebergshuset i centrala Sollentuna har renoverats.

Den 15 september landade uppsägningarna i dessa hyresgästers brevlådor – de skulle flytta inom bara 14 dagar. Normalt är uppsägningstiden tre månader.

Denna dags eftermiddag stod fortfarande möbler och flyttbilar vid fastigheten. Alla hade uppenbarligen inte hunnit ut vid klockan 11.00 som Svenska Nyttobostäder beordrat.

Svenska Nyttobostäders affärsidé, säger man, är att hyra ut nyproducerade hyresrätter till kommuners socialförvaltningar och företagskunder. Denna verksamhet har ett mycket komplicerat upplägg med flera företag inblandade i en slags kedja. Svenska Nyttobostäder anlitade företaget Essense of Living för att sköta om uthyrningen till ovan nämnda målgrupper. Det företaget har i sin tur anlitat företagen TSS Holding AB och Rent XPress, som är de som tecknat hyresavtalen med de nu uppsagda och utflyttade hyresgästerna.

Svenska Nyttobostäders vd, Tommy Johansson, säger i ett uttalande till SVT att Essense of Living brutit med sitt kontrakt med dem, och att man därför sagt upp det då man olovligen hyrt ut till tredje part (alltså till andra än målgrupperna ovan). Detta får nu alltså över 100 hyresgäster lida för.

Detta affärsupplägg med en hel kedja av företag, är ett klassiskt bulvanupplägg. Detta är alltid någon annan som bär ansvaret – aldrig den som fattar besluten. Uppenbart är att Svenska Nyttobostäder haft full kontroll över de övriga bolagen rent maktmässigt, men tydligen inte över vad de gjorde. Eller så brydde man sig helt enkelt inte.

Och rent logiskt – varför skulle Svenska Nyttobostäder bry sig om var pengarna kommer ifrån? Intäkter är intäkter och vinstintressen är vinstintressen.

Se ett TV-inslag på SVT om detta, där bland annat Hyresgästföreningen region Stockholms jurist Bengt Öhman medverkar: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/50-hyresgaster-avhyses-fran-sina-lagenheter.

Läs artikel om detta på tidningen Hem & Hyra: https://www.hemhyra.se/nyheter/viktors-familj-fick-tva-veckor-pa-sig-att-tomma-lagenheten-varden-vill-hava-100-kontrakt/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .