Kommer hyressättningsfrågan orsaka en regeringskris?
Trycket på regeringen är hårt kring frågan om marknadshyror i nyproducerade hyresrätter.
Hyresgästföreningen, Nej till marknadshyror med flera går hårt åt regeringen angående förslaget om att införa marknadshyror i nyproducerade hyresrätter. Förslaget är ett resultat av januariavtalet där Centerpartiet drev igenom detta.
Hårdast av alla i sin kritik mot detta är Vänsterpartiet, och detta sedan länge. Den förre partiordföranden Jonas Sjöstedt var tidigt ute och hotade med att avsätta regeringen om man införde marknadshyror. Partiets nye ordförande Nooshi Dadgostar är ännu hårdare i sin kritik, och har dessutom god draghjälp av sin partikamrat, tillika riksdagsledamoten, Momodou Malcolm Jallow.
I en gemensam debattartikel i DN (publicerad den 30 maj) menar Dadgostar och Jallow bland mycket annat att införande av marknadshyror i hela beståndet skulle kosta staten 35 miljarder kronor i ökade bostadsbidrag. Vinnarna på det hela blir fastighetsägarna, och förlorarna hyresgästerna, staten och medborgarna.
De båda hänvisar till grannlandet Finlands införande av marknadshyror där en av effekterna har blivit just det.
I debattartikeln upprepar Dadgostar och Jallow att de inte kommer att acceptera att regeringen lägger fram ett förslag i riksdagen som innebär marknadshyror. Kommer regeringen att hörsamma detta, eller står vi inför en regeringskris så här drygt ett år innan valet?
Det är allmänt känt att det regeringsbildande partiet Socialdemokraterna inte har mycket till övers för marknadshyror. Likadant har det med tiden blivit med Miljöpartiet. Miljöpartisten tillika jämställdhets- och bostadsministern Märta Stenevik uttalade för en tid sedan att marknadshyror inte kommer att införas så länge hon är bostadsminister.
Så – det huvudsakliga motståndet för (V), (S) och (MP) i riksdagen stavas Centerpartiet och Liberalerna, det vill säga samarbetspartierna.
Hur ska detta gå?- Skapad
- Senast uppdaterad .