Skip to main content

Nyheter

Intressant rapport från Arena Idé

skarmavbild 2021 04 16 kl 134907
Arena Idé har släppt rapporten ”Bara för de rika?” som undersöker vad som händer om marknadshyror införs.

Rapporten är framtagen av Lars-Fredrik Andersson som är universitetslektor vid enheten för ekonomisk historia vid Umeå universitet.

Rapporten visar på kraftigt höjda hyror om marknadshyror införs, men också att geografin har en stor betydelse i detta. I Storstockholm kan man förvänta sig kraftigt höjda hyror inom en radie av 20 kilometer från centrum. Utökar man radien till runt 40 kilometer så blir effekten av markanshyror liten och vid 70 kilometer knappast ingen alls.

Intressant är också hur hushållen förväntas att anpassa sig till kraftigt ökade boendekostnader. På kort sikt kan hushållen anpassa sig genom att öka sin budgets boendeandel, men det är ingen hållbar lösning. Speciellt inte för dem som bor i centrala delar av exempelvis Stockholm. En annan lösning kan vara att man helt enkelt minskar sin bostadsyta, vilket inte heller känns särskilt hållbart. Och framför allt att det inte hör hemma i ett välfärdssamhälle.

En alternativ titel på rapporten skulle kunna vara ”Välfärdssamhälle – bara för de rika?”.

Rapporten är en del i satsningen Bostad 2030.

Via denna länk kan du ladda ner hela rapporten och också delta i ett webbinarium om den: https://arenaide.se/rapporter/bara-de-rika/.

Läs mer om Bostad 2030: https://bostad2030.se/om-bostad-2030/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .