Skip to main content

Nyheter

Hyresgästföreningen Sollentunas valmanifest

Valmanifest 2022
Nu är det snart val. Ett val som kan bli ett ödesval för alla oss som bor i hyresrätt i Sollentuna. I tisdags tog därför Hyresgästföreningen Sollentuna ett valmanifest. Och vi kommer öppet stötta de politiker som står på vår sida.

Valmanifest 2022

Den 9 augusti 2022

Stoppa alla utförsäljningar och ombildningar av Sollentunahems hyresrätter

Kompensera Sollentunahem för värdeöverföringarna till andra kommunala bolag. Sollentunahem har halverats, och dränerats ekonomiskt, sedan 2007. Dels genom en värdeöverfäring till andra kommunala bolag om nästan 4 miljarder kronor, dels intäkterna från försäljningarna till John Mattson Fastighetsföretagen AB om cirka 1,6 miljarder kronor som också gått till andra kommunala bolag.

Slopa de kommunala vinstkraven på Sollentunahem

Satsa överskott och vinster samt intäkterna från utförsäljningarna på byggande av nya hyresrätter.

Ökat hyresgästinflytande i Sollentunahem

Två platser i bolagsstyrelsen för representanter för hyresgästerna.

Sänk hyrorna för Sollentunahems hyresgäster

Kompensera Sollentunahems Hyresgästerna hos Sollentunahem för högre hyreshöjningar på grund av utförsäljningarna och försämrad service på grund av detta med en hyressänkning om 500 kronor per månad.

Bilda en kommunal bostadsförmedling i Sollentuna

Sollentuna är inte med i Stockholms Bostadsförmedling och har ett stort behov av en aktiv lokal bostadsförmedling. Ett viktigt verktyg i den lokala bostadspolitiken.

Använd kommunens markpolitik för att bygga billigare hyresrätter

Ge Sollentunahem bra markanvisningar med bra ekonomiska villkor så att man kan bygga bra hyresrätter med rimliga hyror.

Långsiktigt hållbart underhåll av Sollentunahems fastigheter

Upprusta varsamt, hållbart och ekonomiskt rimligt för och med hyresgästerna. Stärkt hyresgästinflytande i boendet och vid upprustning och renovering.

Sätt sociala mål för Sollentunahem.

Nytt boinflytandeavtal med Hyresgästföreningen som ger större inflytande vid upprustning och renovering, hyresgästinflytande i bolagsstyrelsen och sociala mål för Sollentunahem och för samverkan med Hyresgästföreningen.

Nationella krav

Nej till marknadshyror

Marknadshyror löser inte bostadsbristen, tvärtom. Marknadshyror är också ett hot mot den fria förhandlingsrätten mellan parterna på hyresbostadsmarknaden samt bruksvärdessystemet.

Satsa på allmännyttan

En av lösningarna på bostadsbristen. Regionala allmännyttor och byggbolag. Ett statligt fastighetsbolag som kan se till att det byggs fler hyresrätter med rimliga hyror.

Rättvis beskattning mellan ägt och hyrt boende

ROT-avdrag ska även omfatta hyresrätter vid upprustning och renovering. Hyresgäster ska ha rätt att göra skatteavdrag på samma sätt som de som äger sina bostäder får göra för sina räntekostnader.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .