Skip to main content

Nyheter

Höga trösklar in på bostadsmarknaden

Martin Hofverberg förbundets bild
Ny rapportserie från Hyresgästföreningen: Hyresgästernas lägesrapport.

Den första rapporten behandlar trösklarna på bostadsmarknaden, kommunernas byggtakt och arbete med marknadsanvisningar samt de privata fastighetsföretagens vinster.

Denna första rapport visar bland annat detta:

Hyresvärdarnas vinstkrav utgör en betydande tröskel in på bostadsmarknaden. Ensamstående normalinkomsttagare har därför svårt att få tillgång till förstahandskontrakt.

På tio år har bostadsrättspriserna ökat med 100 procent. Samtidigt har hushållens disponibla inkomster endast ökat med 25 procent.

Om en förskollärare sparar 15 procent av sin disponibla inkomst behöver hen i genomsnitt spara över fem år till en kontantinsats för en bostadsrätt i någon av Sveriges 21 regioner.

Längst tid att spara till en kontantinsats tar det i region Stockholm där en förskollärare skulle behöva spara i 10,6 år. Det kan jämföras med en genomsnittlig kötid på 9,2 år för en bostad i Stockholms Bostadsförmedling. En förskollärare utan eget kapital kan med andra ord behöva vänta i cirka tio år på en trygg boendesituation.

Läs mer om rapporten:  https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/extern-nyhet/hyresgasterna-slapper-ny-rapport-hoga-trosklar-in-pa-bostadsmarknaden-minskad-byggtakt-men-fortfarande-hoga-vinster-i-hyresbranschen!$4412091/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .