Skip to main content

Nyheter

Följ med på en utförsäljningsresa i Sollentuna

buss
Vi har skaffat en ”digital” buss och bjuder på en utförsäljningsresa i Sollentuna – från söder till norr. Häng med!

Start, och så första stoppet direkt – Svalgången i Helenelund

Svalgången är ett av få helt orörda områden inom Sollentunahem. Här finns 166 hyresrätter som Sollentunahem äger och förvaltar.

Det har gjorts försök att ombilda till bostadsrätter här, men då en stor majoritet av hyresgästerna sade nej så blev det inget.

På senare år har en ny anledning till att man inte sålt här dykt upp. Det var den dagen SL meddelade att man skulle förlänga tvärbanan och ha Helenelund som slutstation med anslutning till pendeltåg. Då blev plötsligen området attraktivt för kommunen att utveckla och att skryta med.

Helenelunds centrum

Vi tar oss österut över järnvägen – och här brer mörkret ut sig. Här är precis alla hyresrätter ombildade till bostadsrätter. Hela 719 tidigare hyresrätter är idag bostadsrätter. Samtliga hyresrätter såldes för omkring 60 procent av marknadsvärdet under åren 2007-2012. Strax öster om Helenelunds centrum, på andra sidan Sollentunavägen, har Sollentunahem dock kvar en handfull hyresrätter som egentligen inte tillhör Helenelunds centrum.

Kummelby (strax norr om Helenelunds centrum)

Här genomfördes en mycket liten ombildning (19 lägenheter) 2007, men det var den första efter den politiska majoritetens beslut om att ombilda Sollentunahems hyresrätter 2006. En slags oönskad milstolpe om man så vill. I dag finns inga hyresrätter alls i Kummelby.

Tureberg

Tio minuters resa norrut så hamnar vi i Tureberg.

Turebergs gård

Här är hyresrätten helt utrotad. Samtliga av Sollentunahems hyresrätter ombildades 2007 till bostadsrätter. Alla 234.

Malmvägen

Servicehuset har den politiska majoriteten lyckats stycka upp i en mycket besynnerlig röra. De före detta hyresrätterna på den västra sidan av Malmvägen ombildades till bostadsrätter 2007 och 2016.

På den östra sidan är 14-16 (149 lägenheter) sedan hösten 2019 bostadsrätter. Den norra delen med 454 hyresrätter (tidigare Malmvägen 18-24) såldes till Wallenstam 2011, som sedan sålde vidare 2016 till den nuvarande ägaren Hembla. Och inte nog med det – man har lyckats att sälja Malmvägen 10-12 till John Mattson Fastighetsföretagen AB. Finns en viss ironi med detta. När detta skrivs (juni 2021) har Sollentunahem sitt huvudkontor på Malmvägen 10, och blir alltså hyresgäster hos ett annat bostadsbolag. Det är okänt vad man tänker göra med det.

Sammantaget är 395 tidigare hyresrätter ombildade till bostadsrätter på Malmvägen. Tillsammans med Turebergs gård blir det 629. Vidare har man sålt 605 hyresrätter till andra fastighetsbolag.

Skälby

En aning nordöst om Tureberg ligger Skälby, ett av de äldsta hyreshusområdena i Sollentuna tillsammans med Rotsunda. De första husen byggdes redan i slutet av 40-talet. Här har 84 av Sollentunahems hyresrätter ombildats till bostadsrätter, och 171 är sålda till John Mattson Fastighetsföretagen AB (2021). Inte en enda finns kvar hos Sollentunahem.

Häggvik

Två hopp norrut ligger Häggvik. Här har det gjorts flera ombildningsförsök sedan 2006, men det blev aldrig något. Men nu är Häggvik uppdelat i två. Den västra delen med 141 lägenheter vid stationen ägs nu av John Mattson Fastighetsföretagen AB, och den östra (Spaden) med 180 lägenheter ägs av Sollentunahem. Gränsen markeras tydligt av Minervavägen.

Klasro

Ett stenkast västerut ligger Klasro, och här har Sollentunahem sedan i början av 1960-talet 199 hyresrätter. Området är inte med på försäljningslistan och det finns det en anledning till. Sollentunahem har sedan länge i princip färdiga planer på att utveckla området genom att bygga ett högre hyreshus på den norra delen av parkeringen vid Norrvikenleden.

Annars är detta område väldigt attraktivt att köpa för andra bostadsföretag. Här har inga ombildningar skett.

Edsberg

Nu gör vi en avstickare österut till Edsberg. Här har Sollentunahem ett stort bestånd om cirka 1 600 hyresrätter (nästan hälften av det totala beståndet). Det växer också. I detta nu byggs 133 hyresrätter i kvarteret Esset vid Ribbings väg och enligt plan ska man i september 2021 börja bygga 58 hyresrätter i korsningen Jaktstigen/Ribbings väg vid Edsbergs centrum.

I centrala Edsberg (Ribbings väg, Drevkarlsstigen, Muskötstigen med flera kvarter) är det drygt 700 lägenheter som ska säljas till något annat bostadsbolag 2023 (enligt plan).

Däremot lämnas området Jaktskytten (Jaktstigen, Skyttevägen) helt orört vad gäller utförsäljning. Lite oklart varför då dessa fastigheter är näst intill perfekta för andra bolag att köpa, och därför lätta att sälja. Antagligen beror det på att det finns planer på att Sollentunahem ska bygga nya hyresrätter längs Danderydsvägen nedanför Jaktskytten. Man vet inte riktigt om det är skälet, men det är i alla fall mycket troligt.

I Edsberg har inga ombildningar till bostadsrätter skett.

Norrviken

Nu pilar vi iväg lite norrut igen.

Sollentunahems forna område här är uppdelat i två delar. Norr om Vibyvägen ligger kvarteret Nattvakten, där 126 tidigare hyresrätter är ombildade till bostadsrätter sedan 2007. Söder om Vibyvägen har Sollentunahem 135 hyresrätter vid Norrvikens centrum.

Även här har det gjorts försök till ombildningar men det var långt ifrån att lyckas.

Nu sticker vi västerut på Vibyvägen i en kvick sväng, till Lantgårdsvägen. I Viby finns det numera bara ägda bostäder, främst villor och radhus. Tidigare ägde Sollentunahem 86 hyresradhus här, men de ombildades med buller och bång (hela tre köpestämmor genomfördes innan man fick till det) samt trixande med fullmakter 2007.

Rotebro centrum

Ytterligare några kilometer norrut så hamnar vi i Rotebro centrum. Här ägde Sollentunahem 248 hyresrätter som sedan 2009 och 2014 är bostadsrätter. 2019 sålde man också 296 hyresrätter till John Mattson Fastighetsföretagen AB. Numera har Sollentunahem endast 169 hyresrätter här.

Rotsunda

Ett stenkast åt nordöst hamnar vi i Rotsunda. Som nämnt ett av de två äldsta hyresområdena i Sollentuna. De äldsta husen är byggda under sent 40-tal och under 50-talet. Här har ombildningsförsök gjorts, men det blev aldrig något. Istället såldes det mesta till John Mattson Fastighetsföretagen AB 2019 och kvar hos Sollentunahem finns endast 93 lägenheter av de ursprungliga 337.

Rotsunda Gård

Ytterligare lite österut från Rotsunda ligger området Rotsunda gård. Och se där – ett område helt orört av ombildningar och utförsäljningar. Nja, i alla fall nästan. Sollentunahem byggde bland mycket annat ett mindre antal hyresradhus här. På 90-talet ombildades de till bostadsrätter, men redan efter några år köptes de tillbaka av Sollentunahem då i princip ingenting fungerade inom bostadsrättsföreningen. Ett unikt fall av omvänd ombildning kan man säga!

Här finns en uppenbar förklaring till att inget ombildats eller sålts. Detta är kommunens i särklass mest blandade område. Här finns allt: hyresrätter, bostadsrätter, radhus och villor i en såväl salig som smakfull blandning. Antalet hyresrätter är 415.

Sedan många år finns det två bostadsrättsföreningar som gör anspråk att få ombilda ett par hundra hyresrätter till bostadsrätter. Men här har den politiska majoriteten för en gångs skull kraftfullt hållit emot.

Så där ja – och här var det slutstation och avstigning för samtliga passagerare.

Vi har visionen att i framtiden göra om denna resa – men då för att titta på hyreshus som kommunen byggt och köpt tillbaka, och som förvaltas genom ett väl utvecklat boinflytande för hyresgästerna.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .