Skip to main content

Nyheter

Fastighetsägarna: Det kollektiva förhandlingssystemet vid vägs ände

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna vill sätta hyrorna själva och vill inte ha med Hyresgästföreningen att göra.

Organisationen Fastighetsägarna vill ha bort det kollektiva förhandlingssystemet och därmed ta bort hyresgästernas inflytande över hyressättningen. Helt kort – de vill sätta hyrorna själva på hyresgästernas bekostnad.

Fastighetsägarna gnäller också om att det nyinförda skiljemannaförfarandet för de privata fastighetsägarna bara gav mellan 5,3 och 5,8 procents hyreshöjningar. Här glömmer Fastighetsägarna bort att det var det vara de själva som lämnade förhandlingsbordet och valde skiljemannaförfarande. Det var inte Hyresgästföreningen som gjorde det. Man får ta ansvar för det man gör, och inte skylla på andra.

Det är en hel del ljug i detta också. Fastighetsägarna påstår att de drabbats av kostnadsökningar på 25-30 procent, vilket inte är sant. Långt ifrån sant. Man behöver inte ens vara nära att vara ett mattegeni för att genomskåda detta påstående. Tvärtom så är det så att fastighetsägarna gör stora vinster år efter år.

Vidare så påstår man att Hyresgästföreningen skulle ha något slags veto vad gäller hyressättningen, och att det skulle vara ett problem för nyproduktion och så vidare. Vilket heller inte är sant.

Nathalie Bard och Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna borde vörda sanningen och ägna mindre tid och energi åt desinformationspopulism.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .