Skip to main content

Nyheter

Bra jobbat Sollentunahem!

Bild 001
Men ta inte ut svängarna för mycket bara.

Sedan några år har Sollentunahem effektivt jobbat med att stävja otillåten andrahandsuthyrning och svartkontrakt. Man inrättade en utredarfunktion som utreder tips från hyresgäster, anställda hos bolaget, Skatteverket och Försäkringskassan.

Under 2020 tog Sollentunahem tillbaka 97 hyresrätter där man avslöjat olovlig andrahandsuthyrning och svartkontrakt. Det kan dels jämföras med 2017 då det handlade om 71 lägenheter, och dels med Stockholms stads allmännyttiga bostadsbolag som under 2020 tog tillbaka 178 hyreslägenheter – i ett bestånd som har cirka 21 000 fler hyresrätter än vad Sollentunahem har.

Fram till och med maj i år har Sollentunahem tagit tillbaka 50 lägenheter. Det tenderar alltså att öka.

SH flagga april 2019
Men allt blir inte rätt i sådana här situationer och Sollentunahem är inget undantag. Vi i Hyresgästföreningen får fler och fler telefonsamtal och mejl från medlemmar som anklagas för olovlig andrahandsuthyrning. I de fallen visar det sig alldeles för ofta att Sollentunahem har lite för bråttom. Helt oväntat dimper det ner en uppsägning av hyreskontraktet i brevlådan. Ingen som helst kommunikation har skett med hyresgästen innan. Något som Sollentunahem påstår att man alltid gör – ”om hyresgästen vill”. Det är inte bra. Varken Sollentunahem eller hyresgästerna tjänar något på att hyresgäster slentrianmässigt sägs upp från sina lägenheter. Det räcker inte med att säga att man ”anar” något, eller att det är ”misstänkt” för att det står två namn på en lägenhetsdörr. Sådant här måste skötas seriöst och med eftertanke – alltså noggrant redas ut innan man vidtar några åtgärder.

Det senaste fallet vi fått är ganska belysande. En medlem fick plötsligen en uppsägning i brevlådan, utan att Sollentunahem kontaktat henne överhuvudtaget. Hon anklagas för att hyra ut sin lägenhet olovligen i andra hand.

Men så är det inte. Hon har sin dotter och hennes man inneboende hos sig sedan en ganska lång tid. Själva har hon en särbo som hon vistas en del tid hos sedan länge. Hon är skriven på den lägenhet som hon har hyreskontrakt för sedan många år. Man behöver inget tillstånd av hyresvärden för att ha inneboende. Man måste heller inte vistas i sin lägenhet hela tiden för att det ska vara ok att ha kvar ett hyreskontrakt. Detta bestämmer hyresgästen själv.

Nu tvingas hon att överklaga uppsägningen hos Hyresnämnden och blir indragen i en process som hon alls inte bett om. Och som hon heller inte visste var under uppsegling. Detta är långt ifrån rimligt.

Och allt detta för att Sollentunahem valt att inte kommunicera med henne. Istället valde man en ”pang-på-rödbetan”-strategi.

Som sagt – bra jobbat Sollentunahem, men tänk om och avstå från att attackera hyresgäster på lösa eller obefintliga grunder. Hyresbostadsmarknaden är makalöst trasslig ändå – vi behöver inte fler problem.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .